تغذیه و رژیم غذایی مناسب و ممنوعیات دوران بارداری

در مسیر مادر شدن، تغذیه در دوران بارداری از اهمیت بالایی برخوردار است. خوب خوردن از دریافت تمامی مواد مغذی که شما و کودک در حال رشد شما به آنها نیاز دارید، اطمینان می‌دهد. تلاش کنید که انتخاب‌های سالم داشته و بهترین چیزی که در توانتان هست را انجام دهید. در فرایند بارداری، نخست آنچه که کودک شما به آن نیاز دارد به او می‌رسد، بنابراین اگر انتخاب‌های درستی نداشته باشید، در دراز مدت ممکن است سلامت شما در خطر بیفتد. اگر پیش از بارداری به خوبی غذا نمی‌خورده اید، شروع دریافت مواد مغذی و وعده‌های متعادل غذایی بیش از پیش مهم می‌شوند. ممکن است از برخی افراد بشنوید که باید به اندازه‌ی دو نفر بخورید یا تنقلات اضافی را دریافت کنید، به این دلیل که اکنون دو نفر هستید. این حرف درستی نیست! کودک شما در طول شش ماه نخست هر چیزی که نیاز دارد را از بدن شما دریافت می‌کند، بی اینکه نیاز باشد که شما هیچ کالری اضافه‌تری دریافت کنید. زمانی که در آخرین ماه‌های حاملگی خود قرار می‌گیرید، ممکن است به خوردن مقداری غذای بیشتر نیاز پیدا کنید.

همانطور که انجام فعالیت در طول بارداری مهم است، سالم خوردن نیز سلامتی و تندرستی شما و کودک شما را تقویت کرده و به آمادگی برای یک بارداری بدون مشکل کمک می‌کند. ممکن است به دریافت مولتی ویتامین بارداری با دریافت مقادیر اضافی از این مکمل و مواد مغذی دیگر احتیاج پیدا کنید. پیش از ایجاد هر تغییری در رژیم غذایی خود یا دریافت هر گونه ماده‌ی اضافی، بهتر است با متخصص زنان و زایمان مشورت کنید. جهت دریافت نوبت مشاوره و یا رزرو وقت با متخصص زنان و زایمان تماس بگیرید.

مواد غذایی مناسب برای دوران بارداری


در اینجا برخی از مواد مغذی ضروری که بخشی از رژیم غذایی سالم در طول بارداری هستند، لیست شده اند:

  • آهن: آهن بهترین منبع برای تعادل طبیعی فرد می‌باشد. تا زمانی که مادر به سنتوسینون برای تحویل مناسب جفت نیاز نداشته باشد، بالا بردن ذخیره‌ی آهن با استفاده از مکمل‌های آهن ضروری نیست. در واقع، آهن یک ماده‌ی بسیار سمی است که در صورت مصرف زیاد از حد، می‌تواند به کبد آسیب بزند. مادر می‌تواند آهن را از گیاهان دارای برگ‌های سبز، جلبک دریایی، میوه‌های خشک، حبوبات، جوانه‌ی گندم، سبوس، مخمر، آجیل‌ها، دانه‌ها، جعفری، شهدها و شکر زرد دریافت کند.
  • اسید فولیک (فولات): فولیک اسید به تقسیم سلولی در ابتدای حاملگی کمک کرده و آسیب به جنین ناشی از فولیک اسید پایین، حتی پیش از حاملگی، تأیید شده است. فولات برای تولید سالم ژن‌ها و پروتئین در سلول‌هایی که به تازگی تشکیل می‌شوند، ضروری می‌باشد. به همین دلیل، دریافت مقدار کافی از آن، پیش از حاملگی و در طول سه ماه نخست بارداری، می‌تواند به پیشگیری از وقع آسیب‌ به لوله‌ی عصبی مانند اسپینا بیفیدا جلوگیری کند.
  • فولیک اسید را می‌توان با مصرف مخمر، دانه‌های کامل، حبوبات، آجیل‌ها، محصولات لبنی و شکر زرد دریافت کرد. باید دوباره گفته شود که در صورتی که غذاها از تعادل برخوردار باشند، نیازی به دریافت مکمل‌ها نیست.
  • فیبر: عضلات پیرامون روده ممکن است به دلیل تغییرات هورمونی در طول بارداری شل شوند. همراه با افزایش فشار نوزاد، این موضوع می‌تواند به یبوست منجر شود. افزایش فیبر دریافتی و مصرف مایعات و نیز انجام فعالیت فیزیکی، می‌تواند به پیشگیری از یبوست و بهبود عملکرد و سلامت روده‌ها کمک کند. منابع سالم فیبر شامل نان‌ها و غلات کامل، سبزیجات، حبوبات و میوه‌ها می‌باشند.
  • ویتامین ب: ویتامین ب می‌تواند از مخمرها، دانه‌ها، انواع لوبیا، آجیل‌ها، غذاهای لبنی، جوانه‌ی گندم، دانه‌های کامل و آووکادو استفاده شود، تمامی اینها نمونه‌هایی از غذاهای کامل افراد گیاه‌خوار می‌باشند. مکمل‌های ویتامین ب باعث به وجود آمدن رنگ زرد تیره در ادرار می‌شوند. این می‌تواند باعث نشان دادن پروتئین بالا در آزمایشات ادرار شده که می‌تواند به پره اکلامپسی منجر شود. با مصرف مایعات کافی، به حذف این نشانه‌ی حیاتی کمک می‌شود.
  • کلسیم: نشانه‌های کمبود کلسیم شامل گرفتگی عضلات به خصوص در پایین پاهاست که به صورت شایع در آخرین سه ماه بارداری که استخوان‌های کودک به سرعت متراکم می‌شود، تجربه می‌گردد. غذاهای طبیعی منبع کلسیم شامل محصولات لبنی، محصولات تولید شده از سویا، آجیل‌ها، محصولات تولید شده از جلبک دریایی و کتانجک، جوانه‌ی گندم و سبوس گندم می‌باشند. این مواد را در رژیم غذایی روزانه‌ی مادر گنجانده و مطمئن باشید که او در مسیر یک زایمان طبیعی و بدون استفاده از مواد شیمیایی قرار می‌گیرد.
  • ید: ید یک عنصر ردیابی است که برای عملکرد سالم غده‌ی تیروئید ضروری می‌باشد. این ماده در طول حاملگی برای رشد مغزی و سیستم ایمنی در نوزاد ضروری می‌باشد. کمبود شدید این ماده در مادر در طول بارداری، باعث بروز میگزدم ارثی می‌شود، که نوعی بیماری است که توسط نقص ذهنی ایجاد شده و باعث کوتاهی قد و دیستروفی استخوان می‌گردد. برای حصول اطمینان از اینکه مادر و کودک مقدار ید کافی را دریافت می‌کنند، مادر باید به دقت مصرف ید خود در طول بارداری را مشاهده کند.
  • ید در غلات و نان‌های تقویتی، گوشت، تخم مرغ، ماهی و صدف، محصولات لبنی، میوه‌ها و سبزیجات، حبوبات پخته شده و نمک یددار وجود دارد. ید موجود در یک غذا ممکن است بر اساس میزان ید موجود در خاکی که آن ماده در آن رشد کرده، متغیر باشد.
  • اسیدهای چرب امگا سه: مصرف اسید چرب امگا سه در طول بارداری برای کمک به رشد صحیح و کامل مغز کودک و عروق خونی او و پایین آوردن ریسک ابتلای کودک به آلرژی‌های غذایی و اگزما حیاتی است. اسیدهای چرب امگا سه همچنین یک ماده‌ی غذایی مهم در دوران شیردهی می‌باشد.
  • این ماده‌ی غذایی در ماهی چرب، تخم مرغ‌های غنی شده با امگا سه، نان سویا و بذر کتان، کانولا و بذر کتان وجود دارد. برای اطمینان از دریافت امگا سه کافی در رژیم غذایی روزانه در حاملگی، دو یا سه وعده ماهی چرب را در هر هفته، دو غذا شامل حبوبات را در هر هفته و تخم مرغ غنی شده با امگا سه را در وعده‌های غذایی بگنجانید. انواع نان سویا و بذر کتان، نان ترد و غلات را انتخاب کنید. گردو و گردوی گرمسیری را در رژیم غذایی شامل کرده و از روغن کانولا و مارگارین در خانه استفاده کنید.
  • ویتامین سی: مادرها در طول بارداری به این ویتامین، که همچنین به نام اسید اسکوربیک نامیده می‌شود، برای ساخته شدن کلاژن توسط بدن نیاز دارند. کلاژن، زیربنای پوست، استخوان‌ها، غضروف‌ها، تاندون‌ها و رگ‌های خونی سالم در افراد است. ویتامین سی همچنین به مقابله با عفونت کمک کرده و به عنوان یک آنتی اکسیدان برای محافظت از سلول‌های در مقابل آسیب، عمل می‌کند. ویتامین سی در میوه‌ها و سبزیجات تازه و غلات و آب میوه‌های قوی وجود دارد.
  • زینک: عملکرد سالم DNA به وجود زینک وابسته است. این ماده‌ی مغذی کمک می‌کند که زیر بنای بدنی مستحکمی از همان نخستین روزهای زندگی ایجاد شود. این ماده در طول بارداری برای کمک به رشد سیستم ایمنی قوی در نوزاد، تجدید سلولی، رشد، یادگیری و احساس مزه و بو حیاتی است. زینک در غلات قوی، گوشت قرمز خفیف، شیر، غذاهای دریایی، دانه‌های کامل، حبوبات و آجیل وجود دارد.

هر زن بارداری، به روش مخصوص به خود به غذاها واکنش نشان می‌دهد. یک رژیم دوران بارداری شامل مجموعه‌ای از غذاها و کارهایی است که می‌توانند به مادر برای مقابله با حالت تهوع و استفراغ مرتبط با بارداری کمک کند. فرد باردار باید سعی کند که از غذاهای سالم بهره ببرد تا اطمینان حاصل شود که مادر و کودک به خوبی تغذیه می‌شوند.

غذاهایی که در دوران بارداری باید محدود شوند یا باید از آنها پرهیز کرد



یک مادر در دوران بارداری باید از خوردن بعضی غذاها پرهیز کند، چرا که آنها می‌توانند برای سلامت کودک او مضر باشند:

  • از خوردن گوشت و تخم مرغ خام یا خوب پخته نشده پرهیز کنید. این دو مورد ممکن است شامل منابع باکتری باشند که می‌تواند به سلامت کودک آسیب بزند. زمانی که گوشت و تخم مرغ را می‌پزید، مطمئن باشید که به خوبی پخته شده اند.
  • غذاهای دریایی خام مانند صدف یا سوشی
  • ماهی تن یخ زده، کوسه، اره ماهی، نیزه ماهی، ماهی نارنجی و چرب گوشت. این ماهی‌ها دارای سطح غیر ایمنی از جیوه‌ی طبیعی هستند. کنسرو ماهی سفید یا تن باله دراز نیز دارای مقداری جیوه می‌باشد، بنابراین بهتر است که فرد باردار در طول هفته بیش از ۳۰۰ گرم از این ماهی‌ها را مصرف نکند.
  • جگر حیوانات یا محصولاتی که از جگر حیوانات تولید شده اند (مانند کله پاچه یا سوسیس جگر) را نخورید چرا که این غذاها دارای مقادیر بالایی از فرم رتینول ویتامین آ می‌باشند. مصرف زیاد این غذاها می‌تواند برای جنین در حال رشد مضر باشد.
  • بهتر است که در طول روز بیش از ۳۰۰ میلی گرم کافئین مصرف نشود. این مقدار برابر سه ماگ قهوه، سه فنجان چای یا هفت قوطی کوکاکولا می‌باشد. به جای این نوشیدنی‌ها، خانم باردار می‌تواند از نوشیدنی‌های بدون کافئین استفاده کند.

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *